W miniony wyjątkowo słoneczny weekend, 6-7 października 2018, na Zamku w Niemodlinie, odbyła się kolejna - ósma edycja Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego. Głównym bohterem był oczywiście karp opolski, a najważniejszym punktem programu były konkursy kulinarne z gotowaniem na żywo oraz pokazy kulinarne Kamila Klekowskiego oraz Adriana Feliksa.

W sobotę o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyło pięć dwuosobowych drużyn ze szkół z województwa opolskiego, tj. Kędzierzyna Koźla, Kluczborka, Gorzowa Śląskiego, Opola i Strzelec Opolskich. W niedzielę natomiast gotowało 5 opolskich restuaracji: Restauracja Pasja z Hotelu Spałka w Kluczborku, Restauracja Nad Stawem w Bogacicy, Restuaracja Na Wyspie z Niemodlina, Restauracja Bajka z Grodźca oraz Bistro Finezja z Tułowic. Produktem, które wszyscy uczestnicy musili użyć był oczywiście opolski karp i kasza gryczana palona.

W gronie jury mieliśmy przedstawicieli dwóch największych ogólokrajowych Stowarzyszeń, którzy przyjechali do Niemodlina z całej Polski. Mieliśmy przyjemność gościć członków oraz Prezesa Stowarzszenia Euro-Toques-Polska, które objęło patronat nad organizowanymi konkursami, oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Dziękujemy wszystkim sympatycznym członkom jury, za przybycie, profesjonalne oceny oraz istotne wskazówki dla uczestników konkursów. 

Oceniane były nie tylko potrawy, ale także sposób ich przygotowywania. Jury zostało podzielone na dwie grupy. Członkowie jury technicznego oceniali przygotowanie stanowiska pracy, czystość na stanowisku, profesjonalizm pracy oraz wygląd stanowiska po pracy. Natomiast jury degustacyjne oceniało potrawy pod kątem smaku, techniki kulinarnej, aranżacji talerza oraz wykorzystania produktu podstawowego. 

W konkursie dla uczniów szkół gastronomicznych zwyciężyła drużyna ze szkoły w Gorzowie Śląskim. Drugie miejsce zdobyli uczniowie szkoły z Kluczborka. Natomiast trzecią nagrodę otrzymała drużyna z Opola.  

W konkursie dla restauratorów pierwsze miejsce zajęła restauracja Nad Stawem z Bogacicy, drugie Bistro Finezja z Tułowic, a trzecie Restauracja Bajka z Grodźca. Restauracje przygotowały także potrawy degustacyjne dla gości Święta Karpia. 

Poziom przygotowywanych potraw oceniono bardzo wysoko. Gratulujemy zwycięzcom i wszystkim uczestnikom! Nagrody główne w konkursie zostały sfinansowane przez Województwo Opolskie w ramach Pomocy Technicznej PO "Rybactwo i Morze" ze śródków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego. Nagrody pocieszenia ufundował nasz partner - Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Każdy uczestnik otrzymał także nagrody ufundowane przez Ministerstwo Gospodarski Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. 

Z kulinarnych akcentów, oprócz możliwości kupienia różnych rybnych potraw, odbyły się pokazy kulinarne wraz z degustacją. 

W sobotę Kamil Klekowski - opolski Szef Kuchni współpracujący z Rybacką Lokalną Grupą Działania "Opolszczyzna", przygotował dla gości Święta Karpia zupę rybną z pulpetami z karpia. 
W niedzielę Adrian Feliks na wielkiej patelni przygotował ok. 1000 porcji karpia z makaronem. Adrian Feliks zaprsił także do wspólnego gotowania kucharzy biorących udział w szkoleniach w ramach projektu "Czas na rybę". 

Podczas imprezy można było kupić na terenie Gospodarstwa Rybackiego w Niemodlinie świeżego karpia. Zorganizowane były także stanowiska ginących zawodów, produkty regionalne, warsztaty żywieniowe oraz ceramiczne i plastyczne dla dzieci.

W sobotę (6.X) Nad stawem zamkowym odbyły się także  Drużynowe Zawody Wędkarskie oraz Zawtody Wędkarskie dla Kobiet. W zawodach wędkarskich kobiet zwyciężyła Magdalena Osada, drugie miejsce zajęła Magdalena Konecka, a trzecie - Marta Wojtyła. W zawodach drużynowych pierwsze miejsce wywalczyła drużyna z Ozimka, drugie z Niemodlina oraz trzecie z Graczy. Gratulacje! Nagrody zostały sfinansowane z PO Rybactwo i Morze oraz przez Opolski Związek Rolników i Organizacji Społecznych w Opolu. Uczestnicy otrzymali także nagrody z Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. 

Nie zabrakło występów artystycznych.  Na scenie wystąpił zespół Shantażyści oraz młodzi artyści w Ośrodka Kultury w Niemodlinie. 

Dziękujemy wszystkim partnerom, gościom, uczestnikom konkursów i zawodów, współorganizatorom, patronom za wszelkie wsparcie i uczestnictwo w tegorocznej edycji! 

Wydarzenie było współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego na lata 2014-2020, PO Rybactwo i Morze, w ramach projektu współpracy "Czas na rybę" z LGD Nyskie Księstwo Jezior i Gór

 

 

  • Oceniane dania
  • Przygotowywanie dań
  • Degustacja
  • Karpiowy Tor